В’єтнам
В’єтнам – країна сонця і радості
Незаймані джунглі, залиті жовтим сонячним світлом рисові поля, ласкаві води моря, теплий пісок – усе це В’єтнам. Ця країна не користується особливою популярністю серед туристів, однак зовсім не заслужено. Просто мало хто знає, наскільки красива природа В’єтнаму, наскільки самобутня його культура й історія, наскільки доброзичливі та відкриті його люди.
В’єтнам для поціновувачів старожитностей
Незважаючи на те, що головна пам’ятка В’єтнаму – це, мабуть, його природа, тут є чимало історичних пам’яток. Якщо Ви вирушаєте в подорож до В’єтнаму не тільки заради дайвінгу або пляжного відпочинку, найкраще їхати на курорти Дананг або Хоян. Саме тут розташований найбільш повноцінно збережений храмовий комплекс чамів – свята земля Мішон.
Чами – народ, який існував на території В’єтнаму в VII-XVII ст. нашої ери. Держава Чампа часто піддавалася набігам в’єтів і врешті-решт зовсім зникла з лиця землі. Єдине, що залишилося від Чампи сьогодні, – це близько двох десятків веж, побудованих із червоної цегли. В архітектурі чамських будівель чітко простежується вплив індійських традицій, а не китайських, як, наприклад, на півночі країни. У той же час ці дивовижні споруди не схожі на храми і молитовні жодної країни Південного Сходу. У Данангу також можна відвідати музей з незвичайною колекцією чамських скульптур.
Чимало історичних пам’яток і в Ханої. Тут можна побачити старовинні пагоди, що височіють над мальовничими озерами; середньовічні храми з чудовим оздобленням і безліччю цікавих деталей; оборонні споруди та імператорське «Заборонене місто». Важливо пам’ятати, що у в’єтнамські храми не можна заходити у взутті або занадто відкритому одязі, а обходити святині можна тільки за годинниковою стрілкою. Також необхідно уточнювати, чи можна знімати святині на відео- і фотокамери. Найчастіше можна, але за окрему плату.
В околицях Ханоя обов’язково варто побувати в селі гончарів на березі Червоної річки і в селі Ван Пхук, знаменитому виробництвом найтоншого шовку.
В’єтнам для гурманів
Для тих, хто трепетно ставиться до морської кухні, кращого варіанту, ніж Нячанг, годі й шукати. Саме тут, на березі мальовничої бухти, можна затишно розміститися у висококласному ресторані і замовити величезного омара всього за кілька доларів США! Примітно, що і в маленьких кафе, і у великих ресторанах готують дуже якісно та смачно, а вартість страв незвично, якщо не сказати непристойно, маленька.
Розважальна програма в Нячангу розрахована і на любителів спокійно повалятися на пляжі, і на тих, хто любить відпочивати активно. Лінія піщаних пляжів простягнулася на 7 км, причому всюди чисто й акуратно. На прилеглих островах можна відвідати парк атракціонів, царство мавп, ферму, де спеціально розводять стрижів для збору їхніх гнізд (справжні гурмани оцінять знаменитий суп із ластівкових гнізд). Поціновувачі старожитностей можуть відвідати величні пагоди, величезний храмовий комплекс По Нагар, на власні очі побачити знамениту статую сидячого Будди.
Що стосується погоди, то найкращий час для відвідування Нячанга – весна і літо, оскільки восени настає сезон дощів. Крім того, саме навесні і влітку морські води прозорі, як скло, що оцінить будь-який досвідчений водолаз. Якщо Ви тільки збираєтеся навчитися плавати з трубкою або хочете спробувати більш глибокі занурення, варто відзначити, що навчання дайвінгу під керівництвом досвідченого інструктора тут коштує набагато менше, ніж у Єгипті або Таїланді.
В’єтнам для приборкувачів водної стихії
В’єтнам – справжній рай для любителів підкорювати водні простори. Курорт Муйне – улюблене місце для відпочинку серед віндсерферів і кайтерів, адже тут у будь-яку пору року дме вітер. Сюди їздять і професійні спортсмени, і любителі, а на березі розташовано близько двадцяти шкіл, де можна взяти спорядження в оренду або пройти курс навчання, причому дуже дешево.
Популярність курорту серед російськомовних туристів за багато років призвела до того, що багато жителів Муйне цілком зрозуміло висловлюються російською, а погляд раз у раз впирається в російськомовні вивіски. Примітно, що і в навчальних школах досить багато російськомовних інструкторів, що важливо для тих, хто не володіє англійською.
Слід тільки врахувати, що Муйне розташоване на віддалі від аеропорту, а через популярність серед росіян вартість сувенірів та різноманітних послуг, включаючи харчування, тут трохи вища, ніж на інших курортах. Якщо хочете заощадити – вирушайте в ресторанчики подалі від центру.
В’єтнам для сімейної пари
Для тих, хто мріє про спокійну відпустку з родиною або романтичну подорож, ідеальним місцем для відпочинку буде в’єтнамський курорт Вунгтау. Тут маса маленьких готелів і бунгало, які ніби створені для усамітнення. Із затишних піщаних пляжів відкриваються шикарні краєвиди на морські простори. Варто зазначити, що найчистіші й більш відокремлені пляжі розташовані за 15-20 км від міста, проте вони дійсно варті того. Крім того, Вунгтау – чи не єдиний курорт у В’єтнамі, де в барах і ресторанах прийнято грати живу музику, причому аж ніяк не посередньої якості.
У Вунгтау міститься величезна статуя Ісуса Христа, встановлена на високому пагорбі. Завдяки цьому місто часто порівнюють з Ріо-де-Жанейро.
Вунгтау розташоване всього за 125 км від аеропорту, тому сюди можна швидко дістатися на поромі, таксі або автобусі.
Відпочинок у В’єтнамі з сім’єю найкраще планувати на острові Фукуок. Разом з тим, це ще й одне з кращих місць для дайвінгу у В’єтнамі. Фукуокські пляжі Бай Шао і Бай Дай визнані одними з найкрасивіших у світі. Серед визначних пам’яток острова, поряд з хорошими пляжами і шикарним підводним світом, – ферма, де вирощують перли, плантації чорного перцю, аромат якого незрівнянно багатший, ніж той, до якого ми звикли; фабрика з виробництва знаменитого соусу ниок-мам, а також ресторани, де шикарно готують рибу й інші місцеві делікатеси. Крім того, на відміну від курортів, розташованих на східному боці В’єтнаму, тільки тут можна помилуватися чудовим заходом, коли сонце сідає просто в теплі води моря. На острові Фукуок можна побувати в незайманих реліктових лісах і джунглях.
Національні особливості
Жителі В’єтнаму з гордістю вірять у те, що вони – нащадки дракона. Легенда така: більше п’яти тисяч років тому на в’єтнамських землях правив імператор-дракон. Одружився він із птицею-богинею, яка народила йому… мішок із сотнею яєць. З кожного яйця народився спадкоємець, який у майбутньому став засновником одного зі 100 шанованих в’єтнамських родів. Цікавим було і продовження історії: подружжя розлучилося, при цьому кожен з них забрав із собою половину спадкоємців. Перші 50, які пішли за батьком, оселилися на березі моря, інша ж половина відправилася за матір’ю в гори.
Сьогоднішні нащадки дракона відрізняються щирою любов’ю до російськомовних туристів. У цілому, В’єтнам вважається найбезпечнішою азіатською країною, однак втрачати пильність на ринках або в аеропортах не варто – тут, як і скрізь, є дрібні злодії.
Туристам необхідно пам’ятати, що пити сиру воду у В’єтнамі не можна. У будь-якому гарному готелі, ресторані і навіть у таксі Вам завжди запропонують пляшечку чистої питної води. Також необхідно поступово звикати до місцевих фруктів і овочів, щоб не зіпсувати собі перші дні відпочинку розладом шлунка.
Що стосується сувенірів, то з В’єтнаму можна привезти всілякі вироби та прикраси з перламутру, срібла, перлів, червоного і чорного дерева, причому купити їх можна зовсім не дорого. Тут прийнято торгуватися, тому початкову ціну можна знизити в 2-3 рази. Також у В’єтнамі можна придбати предмети інтер’єру, світильники та інше начиння з бамбука, одяг із льону, шовку, бавовни. Обов’язково привезіть із собою в’єтнамський чорний перець з острова Фукуок, а також інші спеції. Гарною якістю відрізняються також місцеві чай і кава.
Кухня В’єтнаму
На відміну від кухонь інших азіатських народів, наприклад, Китаю або Таїланду, в’єтнамська кухня не така гостра. Основний принцип кухні В’єтнаму – використання тільки найсвіжіших продуктів. В ідеалі зелень повинна бути безпосередньо з грядки, а курка за годину до приготування страви повинна бути ще живою. Тайці не розуміють, як можна готувати заморожені морепродукти (креветки, мідії, краби) – для них це вже зіпсований продукт.
В’єтнамці дуже люблять овочі, зелень і пряні трави, такі як м’ята, базилік, коріандр.
Звичайно ж, важливе доповнення до основних страв – це рис. Середньостатистичний в’єтнамець з’їдає до 200 кг рису на рік!
Класичне блюдо в’єтнамської кухні – суп Фо. Його основа – бульйон з яловичини, який вариться не менше 8 годин. Далі в основу додають спеції і приправи (гвоздика, імбир, аніс, кінза), соус ниок-мам, рубані шматочки м’яса або грибів.
Також в’єтнамці дуже люблять млинці нем і бань куон з рисової муки з усілякими начинками. Цю страву можна зустріти в меню кожного кафе і ресторану у В’єтнамі.
І все ж кухня В’єтнаму не така вже й звичайна. Взяти, наприклад, рибний соус ниок-мам, який в’єтнамці додають усюди – і в супи, і в локшину, і в м’ясні страви. Особливість цього соусу – жахливий запах, а смак його хоч і специфічний, але в’єтнамці від нього шаленіють. Технологія приготування соусу досить проста: дрібну рибу пересипають сіллю, складають у бочки і ставлять на кілька місяців на сонці. Найкраще соус готують на острові Фукуок.
Що стосується такої «екзотики», як комахи, то до них в’єтнамці досить байдужі. Собачатину ж дійсно їдять і вважають делікатесом. Не варто, втім, побоюватися, що таке м’ясо потрапить Вам у їжу випадково – коштує воно досить дорого, й офіціант обов’язково попередить про наявність собачого м’яса в страві. Також у В’єтнамі можна скуштувати страви зі змії, крокодила, знаменитий черепаховий суп.
Традиційні в’єтнамські страви можуть складатися з десятків інгредієнтів, тому повторити їх удома досить складно.
Тури до В’єтнаму з Києва – це прекрасна можливість урізноманітнити свій туристичний досвід, доторкнутися до давніх традицій, зануритися в світ незайманої природи. На відміну від багатьох «пляжних» країн, тут є що подивитися, де побувати і що спробувати в місцевих ресторанчиках. Але головне – це те, що після поїздки до В’єтнаму залишається тверда впевненість у тому, що життя прекрасне, а це зовсім не мало!